woensdag 17 februari 2021


Aswoensdag en al haast 1 jaar coronatijd... 

Nogmaals een Bruegel om deze dag te beginnen : "Kinderspelen"

Ro en Merlijn zijn niet hier, maar in de hibhop vakantie-opvang

Ze spelen er zorgeloos, binnen en buiten in hun corona-opvang-bubbel.

Oma zit binnen te turen naar buiten en

mijmert over stof en as en vroeger...

" Gedenk mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren."

Aswoensdag is maar een sombere dag, vindt 3ssens

Vandaag begint de vasten...
3ssens haalt al lang geen askruisje meer.
Echt vasten ... nee, 3ssens probeert heel het jaar door te diëten!
40 sombere, sobere dagen tot Pasen ?
Hopelijks niet ! 


Groenten zijn lekker en gezond...
17 februari 1926

Voor de 3ssentjes is het vandaag vooral de geboortedag van papa Remi zaliger.

3ssens geheugen vertoeft aan de grote keukentafel van 't vroeger ouderlijk huis...




Als we in de kindertijd op 17 februari tenminste niet op de schoolbanken zaten,
waren we vermoedelijk samen met mama véél patatten aan 't schillen
en beurtelings met al onze "macht" (spierkracht) die gewassen en afgedroogde
patatten door de frietmasjien aan 't duwen,  voor 't verjaardags noene 't eten
In mijn kindertijd kwamen we over de middag, ook papa,  thuis bij mama,  warm eten.
Knechteschole, meisjesschole en 't stadhûs waar pa werkte waren dichtbij.
Toen duurde lunchtijd langer !

Huis-Frieten met "een panne gebakken eiers" was papa's lievelingsgerecht. 

Anecdote : toen papa Remi net met pensioen was had mama eens
DIEPVRIESFRIETEN gekocht !!
O nee - 't kot was te klein,
toch géén diepvries !! Dan liever naar 't fritkot !!
dat is dus de eerste en laatste keer geweest dat zo'n "bevrozen" zak in zijn kot kwam !
Vanaf toen werd hij dé "meester frietbakker"
Ze werden op de juste temperatuur in kleine porties voorgebakken, afgekoeld
op absorberend keukenpapier in héél de voorraad pottekes van ma,
en in heter vet, onder zijn nauwlettend toezicht in de ketel, opgebakken.

Pa's fritten !! Nooit meer heb ik ze zo lekker gesmuld.
3ssens heeft zonet besloten om frietjes op 't menu te zetten vandaag.


Als dessert ... Progrès taart met véééél verjaardags kaarsen - 
al vond papa die kleine pruts-kèsen op zijn taarte veels te vele fietjefatjerie !!!

Remi Driessens was een bierdrinker 
maar bij zijn feest-dessert ging een zoete wijn ook "zoet" binnen !


Hij kreeg graag chocolade truffels cadeau... 't liefste die 
uit nonkel Jules bakkerie.
Ze waren nooit "een lank leven" beschoren... 
iedereen rond de feesttafel vond die veels te lekker.


Na zijn werk in 't Stadhûs - gebouw met torentje, uiterst rechts -
ging hij graag naar "de klokke" - het café centraal op de foto van TOEN
Tegenwoordig is waar café "de klokke" ooit tegenover de kerktoren lag,
nu de optiek/brillen winkel van 3ssens neef Stefaan.


Op 17 februari zal papa Remi
de "Stadhûsratten" wel getrakteerd hebben rond de toog !
( In de klokke, of in 't trapke, in 't gouden hoofd, of in 't zwientje of ...)
Vroeger waren er véél staminées rond de kerktoren en 't Stadhûs.


Santé papa !














Geen opmerkingen:

Een reactie posten