zaterdag 11 november 2023

11.11.11


 Elf november blijft een bijzondere dag.

-  Wapenstilstand herdenken,

was dat NU maar gedaan met oorlog, voor héél de wereld.

- Sinte Maarten - wordt vooral nog gevierd in West-Vlaanderen

3ssens zal geen biet lantaarn maken, noch wafeltjes bakken vandaag.

3ssens zal met de opgesteven garnaalkroketvulling

van de les gisteren, het voorgerechtje bakken.


- voor 3ssens is 11.11.11 bovenal het denken aan een jarige in de hemel.

We missen Hilde nog altijd en 't wordt uitkijken 

naar een wit pluimpje vandaag!

Gisteren was Hilde een beetje onder ons in haar keuken

tijdens de garnaalkroketten les van haar man, Rik.

Het was is alle opzichten een héérlijke namiddag

en 3ssens heeft véél bijgeleerd !!

Rik is een gestructureerde, goed voorbereide, deskundige

en vooral zéér geduldige, lieve leraar !


We hebben gewerkt met het recept van 't Hof van Cleve !

Rik zei : " Als je iets doet, moet je 't goed doen!"

Voor 3ssens was dat een nogal lang en ingewikkeld recept

en je hebt er veel potjes en schoteltjes voor nodig

en er mag zeker niets fout lopen bij secuur afwegen

en de mise-en-plats; dat is het klaarzetten van alle benodigdheden

in de juiste hoeveelheid en in juiste volgorde.


We zijn 5 voorbeeldige leerlingen geweest, 

door het goed samenwerken hadden we op 't einde zeer geslaagde 

Oostendse delicatessen om te degusteren met een glaasje witte wijn.

We hebben ook veel plezier gehad samen in de gezellige, warme keuken.

We hebben gewerkt met de vulling die onze chef kok

een dag op voorhand in zijn ijskast gezet had,

want dat moet een 12 uur kunnen opstijven.

De vulling die wij stap voor stap zelf bereid hebben,

kregen we mee naar huis.

Vanavond dus Sinte Maorten geirnaorts bie ons waokvier.

Dit was het slot van de les gisteren.

We zijn niet geëindigd met een Piet van Huysentruytje doen

maar 3ssens wil de blog graag afsluiten met :

- " En... wat hebben we geleerd vandaag, euh... gisteren?"

- je kan garnaalkoppen kopen bij de visboer

- je weekt gelatine blaadjes in IJSWATER

- Voor de roux (witte saus) mag je héél het potteke juist afgewogen meel

in ene keer bij de pruttelende boter kappen ! ( en goed roeren !)

-- het eiwit voor 't paneren eerst los MIXEN om geen slieren meer te hebben

en niet loskloppen met de garde, zoals 3ssens verkeerdelijk deed.

Gelukkig had meester Rik tegelijk als zijn pupillen in de gaten.



Merci Chef!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten