woensdag 20 mei 2015

Patatten jassen.

 Ik volg op facebook een groep uit mijn "Gilwe" roots.
Iemand plaatste daar bovenstaande foto van een aardappelschiller,
met de vraag of iemand wist waar je dit VINTAGE kleinood nog kon vinden ...
Haar moeder gebruikte vroeger zo'n patattenmesje
HET van HET qua werktuig onder de patatteskêlders in den tijd !!!
Héél die familie (Vanhee's) kan nu niet meer met ander schil-tuig werken
maar
O RAMP
 't blijkt nergens nog te koop.

~
WHAAAA
Ik herkende het ding METEEN !
Ons ma had er ook zo'n paar in haar keukenschof liggen
* schof = lade
 Héél haar kroost heeft OOK met zo'n mesje pattatten leren schillen
en al te vaak tegen heug en meug moeten gebruiken bij de verplichte keuken-corvee
Met die "haaie vin" langszij kon je de "ogen" 
of slechte stukjes aardappel  uithollen...

JUIST.... waar is de tijd en waar zijn die schildinges van mama gebleven ??

Aardappelen schillen...
PATATTEN JASSEN
zoals ons vader dat vermaledijde schil-werkwoord noemde... 
Bah, bah dat heb ik nooit van mijn leven graag gedaan...
 Jaja, beklaag me maar want als je opgroeide in een groot gezin
moest je altijd heelder kuipen of seulen patatten schillen...
*seule = emmer


Natuurlijk hadden mijn ouders ook een grote tuin
Het voorste stukje, afgebakend met platen beton zodat je het minder mooie
van de rest van den hof niet zag vanuit de keuken...
Daar mochten bloemekens en mooie struiken staan.
De rest was dus  "lochtink" of groententuin... of slagveld van mijn broers....
Drie vierde van de lochtink was aardappelveld.
(Aardappels vormden, naast brood van nonkel Jules' de hoofdmoot in ons dagelijks menu)

Als papa de nieuwe patatjes uitdeed 
"in den tijd van de kleine patatten" of in 't voorjaar
moesten we allemaal helpen rapen.... en goed oppassen
dat onze tenen in de plastic sandaaltjes niet ONDER de vervaarlijke tanden
van papa's "uitstekkende" riek afdwaalden

't Voorjaar vind ik NU nog altijd een zalige tijd
onderandere omdat je dan MINDER aardappelen moet schillen....
want dan eet je "patatjes met de peele"
* ongeschilde kriel aardappeljes

Er bestaan veel lekkere recepten voor nieuwe patatjes in de schil....

Nee, in de tijd dat WIJ nog even kriels in de schil bleven als de voorjaars-patatjes
werden wij kinderen even NIET door ons moeder
naar "'t gouden hoofd" (ijzerwaren winkel) gezonden op "platse" (centrum dorp)
om alwéér zo'n  NIEUW wonder-patatteskêlderken mét haaienvin te kopen.
...want je moet weten, euh,  
die aardappelmesjes verdwenen bij ons, de rest van 't jaar, steeds als sneeuw voor de zon
euh... met de schillen mee vermoedelijk of... euh...
'k zou het niet meer weten want ik ben nog altijd onschuldig...

Zoals zovéél nostalgie, bestaat "'t Gouden Hoofd" heden niet meer...
helaas dus voor de Vanhees die nu vermoedelijk levenslang
patatten in de peele zullen moeten degusteren
omdat ze nooit met andere mesjes leerden schillen....
Ze zullen misschien wel naar pastaland Italië moeten emigreren ???
Als ons moeder geen goed verstopte vrijwilligers vond om
haar WONDER- SCHILLER + seule patatten aan op te solferen
 en ze zelf geen goesting had om patatten te jassen
kookte ze macaroni van Soubry
(met kaas- en hespblokjes in de oven)
Er moesten trouwens ook veel punten en zegelkens gespaard worden in die tijd

 Wat eten WIJ vandaag ????
Krieltjes in de schil of pasta ......quinoa of couscous?


  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten