dinsdag 1 januari 2013

Nieuwjaar uit de oude doos.

Hierboven zie je papa Remi en mama Kuti - (in blijde verwachting van Pol tussen haakjes)
en van links naar rechts - in leesrichting dus : Mieke, Anne, Pieter en Jan.
We kwamen vermoedelijk net uit de hoogmis, we staan voor de kerkdeur in ieder geval.
Waarom Jan zijn witte kousen niet aanhad maar wel zijn kapke... zal een raadsel blijven, hij ziet er een beetje uit als een heilig paterke wat hij later totaal niet geworden is! 
De eerste dag van DIT nieuwe jaar 2013 ben ik begonnen met : "hop hop hop vlug uit mijn bedje, 'k wil de eerste zijn vandaag, om te wensen, beste mensen, een gelukkig nieuwe jaar !"
Een nieuwjaarsversje uit de jaren 50, dat we allemaal op rij - we gingen naar dezelfde kleuterschool bij de nonnekes en zaten dus op rij bij dezelfde juffrouw of zuster - geleerd hebben én voorgedragen!
Pa en ma kenden het al rats vanbuiten - mede door de vele repitities onzer nieuwjaarsversjes héél de kerstvakantie lang - maar dit bepaalde gedichtje bleef nogal hangen in de familie... wegens Jan....
Op de eerste januari's vroeger gingen we steevast naar de grootouders, sneeuwstorm of niet!
Maar eerst stonden we thuis op een rij, voor papa en mama in de zetel gezeten, om beurtelings de nieuwjaarsbrief op te zeggen en af te geven. Op 01.01.1957 kreeg onze Jan, 3 jaar, die toen al altijd alles deed in volle ernst én alles tot in de prefectie wou een.. euh... haperingsken... zijn plaat bleef steken na de nochtans enthousiast-ruiterlijk ingezette  "HOP hop hop..."  hop hop HOP vlug u.....
HHHHop hop hop.... én koppig Jantje begon steeds opnieuw - met nu eens de nadruk op de éerste hop, dan eens op de laatste of de middelste... VOL vuur en intonatie hop HOP hopte hij hop hop hop - maar de rest van zijn brief schoot niet in zijn kleutergeheugentje... tot mama hem te hulp hopte!
 Zo verkreeg hij toch ook zijn kattentongskes doos én opgeblonken geldstuk voor de spaarpot.
Hierna weigerde Jan mee te doen aan alle idiote tradities zoals nieuwjaarbrieven en dergelijke én hij koopt nu ENKEL oerdegelijk materiaal zodat zijn plaat nooit meer blijft steken.

  Jaja, we kregen elk een héle doos!

Ook bij de peters en de meters werden brieven opgezegd en kregen we een cent....
of kasbons 
  
  
     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten